Herstellen van je burn-out: 10 Tips die werken

Het ging eigenlijk al een tijdje niet meer, maar nu zegt je lichaam letterlijk stop. Je hebt je ziek gemeld en zit je thuis. Wat nu, want als het aan jou ligt wil je zo snel mogelijk beter worden, maar hoe? In dit artikel geef ik 10 tips om te herstellen van je burn-out.

1. Accepteer

Dit klinkt misschien heel raar, maar aanvaarding is de sleutel tot jouw herstel. Blijf je vechten tegen je burn-out, dan stop je jouw energie in een bodemloze put en je hebt al niet zoveel meer over dus ga er zuinig mee om. Je hebt niet gefaald, maar al die tijd heel hard gewerkt en alle ballen hoog gehouden en nu zegt je lichaam het is mooi geweest, ik kan niet meer. Neem de situatie zoals het is en vanuit daar kun je starten met je herstel.

2. Verandering

Wat zeg je nu? Maar ik wil beter worden en snel weer aan het werk en mijn leven oppakken. Ja, begrijp ik helemaal, maar de ‘oude’ worden, wil je juist niet meer, want die heeft er voor gezorgd dat je nu burn-out bent. Zie dit als een les om een betere/mooiere versie van jezelf te worden. Jouw lichaam heeft je allemaal hints gegeven, maar jij hebt ze genegeerd. Besef dat verandering nodig is om niet nog een keer burn-out te raken. Door kleine stapjes te zetten word je beter.

3. Gun jezelf tijd

Waarschijnlijk wil jij zo snel mogelijk weer aan het werk en dit achter je laten. Maar helaas zo werkt een burn-out niet. Je hebt voor langere tijd, misschien wel jaren roofbouw gepleegd op je lichaam. Je kunt en mag niet van jezelf verwachten dat het met een paar weken rust houden over is en weer je leven kunt oppakken. Dit herstelproces kost tijd en die mag je jezelf ook geven.

4. Structuur in je dag

En nu zit je thuis en wil je het liefst de hele dag slapen want je bent zo moe en je hoofd blijft maar piekeren. In het begin kan het echt wel zo zijn dat je overdag slaapt, maar toch is het verstandig om structuur te hebben in je dag. Ga op vaste tijden naar bed en sta in de ochtend op hetzelfde tijdstip weer op. Start je dag met douchen, aankleden, en eet gezond en regelmatig. Probeer even naar buiten te gaan en een rondje te lopen. Lukt dat niet? Ga dan zitten op een bankje in de buitenlucht (bijvoorbeeld je balkon of tuin). Maar voorkom om de hele dag te slapen, tv te kijken en op social media te zitten. Rust, reinheid en regelmaat zijn belangrijk voor jouw herstel.

5. Luister naar je lichaam

Wat iedereen je ook vertelt, alleen jij weet waar je nu behoefte aan hebt, luister daar ook naar. Je lichaam heeft jarenlang heel hard gewerkt en is nu zwaar overprikkeld, het heeft aandacht van jou nodig. Begin vanaf nu goed voor jezelf te zorgen en voel waar jouw behoeften liggen. Heb je geen zin om mensen om je heen te hebben of wil je niet praten? Het is allemaal OK, maar geef het aan zodat de ander dit begrijpt en accepteert. Jij bepaalt want het is jouw leven. Kun je bepaalde dingen niet meer? Vraag om hulp. Collega’s, vrienden of familie helpen je graag om je (tijdelijk) te ondersteunen.

6. Ontspanning voor je hoofd en lijf

Als je na een tijdje weer wat meer energie hebt, is het belangrijk om te weten wat jou blij maakt en je een positief gevoel geeft. Jouw veerkracht mag aangevuld worden en dat kun je doen door een ontspannende activiteit. Vermijdt zware actieve sporten zoals hardlopen of krachttraining. Start met een activiteit die je oplaadt en een lage intensiteit heeft. Bijvoorbeeld: yoga, wandelen, luisteren naar muziek, kleuren, schilderen of vissen in de natuur. Hou het simpel en voel wat het met jou doet.

7. Voeding

Ik snap als geen ander dat als je net burn-out thuis bent komen te zitten dat je dan geen behoefte hebt om je hele voedingspatroon aan te passen. Maar ongezonde voeding heeft wel degelijk invloed op hoe jij je voelt. Zeker omdat je hele hormoonhuishouding compleet overhoop ligt door jarenlange stress. Zodra je voelt dat er ruimte komt voor verandering, kijk dan eens in je keukenkastjes en waar jij je mee voedt. Is dat gezonde voeding of vaak kant-en-klare maaltijden? Begin met kleine stapjes, zodat het voor jezelf te hanteren is, maar ook voor je lichaam. Als je jarenlang ongezond hebt gegeten is het niet verstandig om alles in 1 keer om te gooien. Begin bijvoorbeeld met het veranderen van je ontbijt en voel wat het met je doet.

8. Grenzeloos

Je bent niet voor niets burn-out geraakt, dat komt doordat jouw grenzen zijn vervaagd. Weet jij waar jouw grenzen liggen? Vaak weten we het niet meer of beter gezegd voel je niet meer waar jouw grenzen liggen. Dit is een proces wat heel langzaam erin is geslopen en waarbij jij elke keer een klein beetje jouw grens hebt opgeschoven. Heel belangrijk dus om hier eens naar te kijken en vooral te voelen waar jouw grenzen liggen.

9. Nee, is ook een antwoord

Naast je grenzen aangeven hoort nee zeggen ook bij het herstellen van je burn-out. Het is de combinatie. Want als iemand over jouw grens gaat, kun je nee zeggen, maar waarschijnlijk heb je dat niet gedaan om diverse redenen. Hoe komt het dat jij geen nee durft of wilt zeggen? Wat zit er achter? Waar liggen jouw prioriteiten?

10. Je hoeft het niet alleen te doen

Om te herstellen van je burn-out is het fijn als een professional je kan helpen bij je herstel. Je staat er niet alleen voor. Juist een objectieve buitenstaander kan je sneller tot inzicht laten komen bij jouw herstel.

Waarmee kan ik helpen?
Scan de code