Burn-out Coach: Mijn methode voor herstel en balans

Hoe help je mensen om te herstellen van hun burn-out? Een vraag waarop geen eenduidig antwoord bestaat – was het maar zo simpel. Ieder individu is uniek, met zijn eigen behoeften en uitdagingen. Maar gelukkig is er een basis die ik hanteer, een fundament waarop ik mijn coachingstrajecten bouw. In dit artikel neem ik je graag mee door mijn aanpak, die als leidraad dient voor het herstel van mijn cliënten.

Laten we het simpel houden. Het is al vervelend genoeg dat je met een burn-out thuis zit. Ik spreek uit ervaring, en ik weet dat het geen pretje is. Het herstel is een lange weg en het is belangrijk om gezond te blijven en niet terug te vallen in een nieuwe burn-out.

Misschien wil je nu niet eens denken aan herstel. Het is al een overwinning als je ’s ochtends fatsoenlijk uit bed komt, kunt douchen en aan de ontbijttafel zit met een kop koffie of thee.

Herstellen van een burn-out is niet zomaar een griepje. Het vergt serieus tijd en inspanning.

Dus, hoe kun je zo goed en zo snel mogelijk herstellen? Door je veerkracht te vergroten. Een burn-out maakt ons minder scherp, we zien geen oplossingen meer en zijn constant brandjes aan het blussen. Je hebt gehandeld vanuit wilskracht en die emmer is nu leeg. Wilskracht is namelijk niet onuitputtelijk, veerkracht wel.

Veerkracht als bron voor jouw herstel
Het vergroten van je veerkracht is niet ingewikkeld. Ik houd niet van ingewikkeld. Het draait om simpliciteit, zodat je het de rest van je leven kunt toepassen.

Veerkracht bestaat uit 6 basisprincipes: fysieke veerkracht (voeding, beweging, herstelmomenten) en geestelijke veerkracht (mindset, relaties, zin van het leven). Dit zijn de fundamenten van jouw persoonlijke handleiding.

Hieronder geef ik per onderdeel uitleg:

Voeding
Je bent wat je eet. Misschien ken je deze uitspraak wel. Vaak merken we echter dat we bij stress onbewust gaan snacken en verlangen naar slechte koolhydraten en zoetigheid. Dit komt door het teveel aan cortisol in ons lichaam. Afhankelijk van je stressniveau en eventuele klachten, zoals een opgeblazen buik, bekijken we samen hoe je momenteel eet en wat je zou kunnen aanpassen. We nemen altijd kleine stapjes die bij jou passen. Geen strikte diëten, want daar wordt niemand blij van. Het gaat om het aanpassen van je levensstijl, want gezonde darmen betekenen een heldere geest. Onze darmen zijn namelijk nauw verbonden met onze hersenen.

Uit eigen ervaring, en ook bij mijn cliënten, zie ik dat mensen met een burn-out baat hebben bij orthomoleculaire therapie. Dit helpt je sneller weer energie te krijgen en effectief te herstellen. Want zonder energie in je lichaam komen we niet vooruit en blijven de gedachten troebel. Dit is dus een eerste stap in jouw herstel, die standaard deel uitmaakt van mijn coachingstraject.

Beweging
Iedereen weet dat beweging goed voor je is, maar vaak ontbreekt het ons aan energie of zien we het als een verplichting. Hoe meer stress je ervaart, hoe minder geneigd je bent om te bewegen, of het nu komt doordat het je geen energie meer geeft of juist omdat het energie kost. Afhankelijk van je klachten, bekijken we wat nog haalbaar is en waar je plezier aan beleeft. Als je ernstig uitgeput bent door een burn-out, raad ik je in de eerste weken van je herstel bijvoorbeeld af om zware krachttraining of andere intensieve lichamelijke activiteiten te doen. Kies eerder voor langzame bewegingen zoals wandelen of yoga. Wandelen is een eenvoudige en effectieve manier om te herstellen, vooral in de natuur. Bewegen in de natuur helpt je ontspannen, werkt preventief en bevordert het herstel. Je kent vast wel de uitdrukking “even lekker uitwaaien”. Na zo’n wandeling voel je je verfrist en heb je een heldere geest.

Herstelmomenten
Onze samenleving is gericht op een constante stroom van prikkels, wat aanlokkelijk kan lijken, maar eigenlijk meer vermoeidheid en stress veroorzaakt. Hoe ga je hiermee om? Het antwoord ligt in het creëren van regelmatige herstelmomenten, waarbij zelfliefde een essentiële rol speelt. Gun jezelf tijd voor ontspanning zonder dat je hoofd overloopt met duizenden gedachten en to-dolijstjes. Vaak voelen mensen zich onrustig en schakelen ze meteen over naar de doe-modus. Als je stress ervaart, is het belangrijk om te leren ontspannen op een manier die voor jou werkt, zowel tijdens je herstel als preventief. Neem eens de tijd om hierover na te denken. Hoe vaak plan je bewust een pauze in op je werk, waarbij je gewoon even voor je uit kunt staren? Of geef je jezelf pas rust als je volledig uitgeput aan het einde van de dag op de bank neerploft?

Mindset
Als je in een burn-out zit, kan je kijk op het leven behoorlijk somber zijn. Je voelt je wantrouwig, cynisch en lijkt vast te zitten in eindeloos piekeren zonder uitweg te zien. Maar onthoud, negativiteit trekt nog meer negativiteit aan. Hoe doorbreek je deze neerwaartse spiraal en vind je weer positiviteit? Hoe ga je om met uitdagende situaties en mensen in je dagelijks leven? Het draait allemaal om je mindset. Laat je je leiden door externe omstandigheden of neem je zelf de regie? Soms houden bepaalde overtuigingen en hindernissen ons onbewust gevangen in negativiteit. Maar om te veranderen, moeten we ons eerst bewust worden van deze patronen en ze vervolgens loslaten. Dit proces van bewustwording en verandering kan soms moeilijk zijn, maar ik sta klaar om je te begeleiden op deze reis naar herstel. Samen kunnen we stappen zetten om een positievere mindset te ontwikkelen en je weer op weg te helpen naar een vervuld leven.

Relaties
Het hebben van ondersteunende relaties met partners, familie, vrienden, kennissen of collega’s is van essentieel belang. Net zoals roken of een hoge bloeddruk kan het gebrek aan verbinding met anderen schadelijk zijn voor je welzijn. Maar let op, het draait niet alleen om kwantiteit; omringd zijn door mensen betekent niet automatisch dat je je begrepen en gesteund voelt. Zelfs te midden van anderen kun je je eenzaam voelen als je niet begrepen wordt. Daarom is het cruciaal om ook aan je eigen verbinding te werken. Wanneer je in harmonie bent met jezelf, bouw je ook betere relaties op met anderen. Ik help je niet alleen om deze verbinding met jezelf te herstellen, maar ook om je relaties met anderen te begrijpen en te versterken. Wil je deze mensen nog in je leven? Geven ze energie of kosten ze energie? Soms is het gezond om afscheid te nemen, zodat er ruimte komt voor nieuwe verbindingen. Angst mag ons niet leiden, want dat leidt zelden tot positieve oplossingen.

Zinvol leven
Dit vormt de kern van jouw bestaan. Leid je een leven waarin de dagelijkse drukte de boventoon voert, of heb je een helder doel voor ogen? Ervaar je innerlijke vreugde, of jaag je voortdurend gelukzalige momenten na? Dit is wat veel mensen doen, en het leidt tot aanzienlijke stress. We hebben de neiging te geloven dat geluk het ultieme doel is, maar in werkelijkheid is het vaak een afleiding. Zoals Bob Marley ooit zong: “Sommige mensen zijn zo arm, het enige wat ze hebben is geld.” Geld is handig, maar geen einddoel op zich. Echte rijkdom gaat verder dan financiën; het is een gevoel van innerlijke vervulling. Samen gaan we op zoek naar de zin van jouw leven en kijken we of de jas die je draagt nog past. Hoe beter je je ware zelf leert kennen, hoe minder stress je zult ervaren, omdat je dan leeft vanuit je eigen motivatie.

Lichaamsbewustzijn
Stress ontstaat wanneer we vervreemd raken van ons lichaam, en ons denken de overhand neemt. Het is tijd om terug in contact te komen met ons lichaam. Het is cruciaal om weer te leren voelen, te luisteren, en daarop te reageren om onze persoonlijke balans te herstellen. Vaak schieten we meteen door naar het vinden van oplossingen, die vaak niet aansluiten bij onze behoeften – anders zouden we nu niet met een burn-out worstelen. Door eenvoudige lichaamsgerichte oefeningen kunnen we dit contact herstellen. Zo ontdekken we opnieuw onze grenzen, leren we ruimte in te nemen tijdens communicatie, en kunnen we beter inspelen op onze eigen behoeften, waardoor stress vermindert.

Zet de eerste stap
Ik weet welke stappen we kunnen zetten op jouw weg naar herstel. Met mijn eigen ervaring, mijn passie voor gezondheid en mijn opleidingen heb ik mijn eigen unieke methode ontwikkeld. En jij kunt dit ook leren!

Geen zweverig gedoe, maar praktische strategieën die écht werken en die bij jou als persoon passen. Wil je meer weten? Plan dan nu een gratis kennismaking in door op de knop kennismaken hier rechtsboven te klikken en een datum en tijd te kiezen die in jouw agenda past.

Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten, in mijn praktijk of online.

Waarmee kan ik helpen?
Scan de code