Mijn burn-out gaf me een nieuwe hobby

Je bent net een beetje bekomen van het feit dat je nu ‘ziek’ thuis zit. Het is wennen, want als jij uit het keukenraam kijkt, zie je de overburen in de auto stappen om de kinderen naar school te brengen of richting werk te gaan. Jij hebt misschien je partner gedag gezegd en nu is het stil in huis. Wat ga je nu doen de hele dag? Je energieniveau is verre van optimaal en als advies heb je te horen gekregen dat je mag rusten en ontspannen. Maar hoe doe je dat? Voorheen had jij daar helemaal geen tijd voor. In dit artikel vertel ik wat mij enorm heeft geholpen en waarom ik dit nog steeds doe.

Toen ik net burn-out thuis zat, had ik nog de modus tijd is geld, dus ik moet nuttig zijn. Laten we maar gaan schoonmaken, dan doe ik nog iets productiefs in huis. Ik heb tenslotte geen been gebroken, maar wat viel dat vies tegen zeg. Alleen al even zwaaien met de stofzuiger liet me al tollen op mijn benen. Geen goed plan.

Maar wat dan wel?

Van tv kijken raakte ik al overprikkeld door al die snelle bewegingen en herrie op het beeldscherm. Een boek lezen wat ik altijd graag deed, was er ook niet echt bij. Behalve van die flut romannetjes waar je de helft niet van hoeft te lezen, maar waarvan je weet dat het altijd een goed einde heeft. Ook niet echt heel boeiend. Wandelen, ik kwam niet verder dan het hondenuitlaatveldje 200 meter verderop of ik stond al te tollen op mijn benen. De hele dag op de bank liggen, vond ik ook niet echt bevorderlijk.

Kinderachtig

Mijn coach vroeg me toen wat ik het liefst deed toen ik nog een kind was? Ja, wat deed ik graag… Nou knutselen, kleuren, tekenen, schilderen en met mijn barbies spelen. Aangezien ik al dat soort zaken niet meer deed nu ik een volwassen ben, moest ik wel even slikken. Ga ik nu echt iets doen wat ik als kind graag deed, is dat niet een beetje kinderachtig? Maar ja, wat had ik te verliezen, erger dan hoe ik me nu voel, kan het niet worden dacht ik.

Mijn spelregels

Er zaten voor mij wel een paar voorwaarden aan mijn nieuwe hobby, namelijk:

 • Het moest laagdrempelig zijn.
 • Niet meteen een bak met geld kosten, want ik ken mezelf. Als ik het niks vind dan stop ik er meteen mee.
 • Ik het makkelijk mee kan nemen, want ik ging over een paar weken een weekje op vakantie.
 • Het moet weinig ruimte in beslag nemen en/of zo opgeruimd zijn.

Het werden gelpennen en een kleurboek en zo begon mijn creatieve hobby die ik tot de dag van vandaag nog wekelijks oppak.

Simpel kleuren

Het was simpel en het maakte me rustig. Ik hoefde alleen maar een vakje in te kleuren met een kleur die mij aansprak en zo zat ik elke dag aan de eettafel een paar uur te kleuren. In het begin nog onrustig en soms met een opgelegde deadline voor mezelf. Maar ik ging door en kon steeds beter de opgelegde druk voor mezelf loslaten. In stilte zat ik te kleuren, maar op een later moment kon ik het ook aan om naar rustige pianomuziek te luisteren onder het kleuren en uiteindelijk naar luisterboeken of een podcast.

Kleuren als hobby

Wat begon als therapie voor het herstellen van mijn burn-out is nu mijn hobby. Een hobby die ik nog wekelijks uitvoer, maar verder heb verdiept en uitgebreid. Zo bestel ik diverse kleurboeken uit verschillende landen. Heb ik al verschillende type kleurpotloden en technieken uitgeprobeerd en volg ik op Instagram en YouTube andere volwassen die ook van kleuren houden en hun technieken delen en me inspireren.

Voor mij is het nog steeds een moment in de week om tot mezelf te komen en creatief bezig te zijn. Ik heb het nodig om lekker met een luisterboek te kleuren en kom dan helemaal tot rust. Maar het zorgt ook voor nieuwe ideeën voor bijvoorbeeld mijn bedrijf of andere zaken die spelen.

Spelen is belangrijk

Als volwassenen vergeten we om nog te spelen zodra we gaan werken. Het leven wordt vaak te serieus terwijl het belangrijk is om regelmatig het kind in jezelf naar boven te halen. Voor je werk maak je hele dagen gebruik van je verstand en daarom is het juist goed om creatief bezig te zijn. Zo komen jouw linker- en rechterhelft weer in balans en herstellen we de verbinding weer met onszelf en ons voelen. Dus ga voor jezelf eens na wat je graag deed als kind. Je favoriete activiteiten van vroeger zijn vaak zaken die van nature bij je passen en je energie geven.

Gebrek aan balans

Een gebrek aan balans tussen de linker- en rechterhelft van de hersenen kan leiden tot stress of andere emotionele en cognitieve uitdagingen.

De hersenen zijn verdeeld in twee helften, de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft, en ze hebben verschillende functies:

 • Linkerhersenhelft: Over het algemeen wordt aangenomen dat de linkerhersenhelft meer betrokken is bij analytisch denken, taalverwerking, logica, en het verwerken van details.
 • Rechterhersenhelft: De rechterhersenhelft wordt vaak geassocieerd met creativiteit, emotionele expressie, ruimtelijk inzicht en het verwerken van globale patronen.

Een gebrek aan balans tussen deze twee helften kan leiden tot stress of andere problemen, omdat de hersenen niet optimaal kunnen functioneren. Bijvoorbeeld:

 • Als iemand te veel nadruk legt op analytisch denken (links) en te weinig aandacht besteedt aan emotionele expressie (rechts), kan dit leiden tot emotionele onderdrukking en stress.
 • Aan de andere kant, als iemand te veel nadruk legt op emotionele expressie (rechts) en niet in staat is om logisch te redeneren (links), kan dit problemen veroorzaken in het nemen van beslissingen en het omgaan met complexe situaties.

Mensen raken eigenlijk altijd gestrest en burn-out door overbelasting van de linkerkant en door creatief te ontspannen komt deze kant tot rust en activeer je de rechterkant (je gevoelskant). We denken namelijk dat we beslissingen maken vanuit ons verstand, maar goede beslissingen worden altijd gemaakt vanuit ons gevoel.

Tips voor leuke creatieve hobby’s

Voor iedereen is dat natuurlijk anders, maar wat ik al zei, kijk wat je als kind leuk vond. Hier een aantal tips die ik en vaak hoor van mensen in mijn praktijk:

 • Schilderen op nummer
 • Diamond painting
 • Kaarten maken
 • Haken of breien
 • Bloempotten decoreren
 • Tuinieren
 • Modelbouw
 • Lego
 • Kleding ontwerpen en naaien
 • Sieraden maken
 • Meubels maken
 • Poppenhuis bouwen en inrichten

Het gaat erom dat je weer leert om in het moment te zijn, doordat je helemaal opgaat in je hobby ben je even niet bewust van de tijd en je dagelijkse beslommeringen.

 

Waarmee kan ik helpen?
Scan de code