Dat willen we allemaal toch, wat meer geluk ervaren in het leven? Met een hele simpele dagelijkse handeling kun jij ervoor zorgen dat je gelukkig wordt. Hoe? Door dankbaar te zijn. In dit artikel vertel ik je waar je allemaal dankbaar voor kunt zijn, wat het met je mentale gezondheid doet en hoe je het dagelijks kunt toepassen.
Waar ben jij dankbaar voor? Mensen kijken me dan altijd aan en voelen zich dan ongemakkelijk worden. Want dat is toch heel normaal, maar als ik er concreet naar vraag, weten ze het vaak niet. Dan is het antwoord; “Nou gewoon”, “Ik denk …” of “Het mogen zeker geen materiële zaken zijn”. Maar drie dingen opnoemen vanuit het hart blijkt toch lastig te zijn. Terwijl het eigenlijk heel simpel is. Dankbaarheid is namelijk een gevoel van waardering. Het is een positieve emotie die verband houdt met het erkennen en waarderen van de goede dingen in het leven. Het kan gevoeld worden voor mensen, dingen, gebeurtenissen of situaties die men als betekenisvol beschouwt. Vaak zijn het kleine dagelijkse zaken die we het meest waarderen, maar vaak zie je dit niet meer omdat je het positieve in je leven uit het oog bent verloren of omdat het zo vanzelfsprekend lijkt.
Wat doet dankbaarheid met je?
Dankbaarheid kan helpen stress te verminderen. Het maakt ons gelukkiger omdat het helpt om de positieve aspecten van ons leven te waarderen en te erkennen. Studies hebben aangetoond dat mensen die dankbaarheid beoefenen, minder stress, angst en depressie ervaren en een hogere levenstevredenheid hebben. Ons perspectief verandert en we richten ons op de dingen die we hebben in plaats van op de dingen die we missen. Bovendien:
- Verhoogt het de productie van gelukshormonen: Wanneer we dankbaar zijn, activeert dit de hypothalamus en verhoogt dit de productie van gelukshormonen, zoals oxytocine en serotonine. Deze hormonen verbeteren onze emotionele toestand en geven ons een gevoel van tevredenheid en geluk.
- Vermindert stress en angst: Dankbaarheid vermindert de activiteit van de amygdala, een deel van het limbische systeem dat verantwoordelijk is voor angst en stress. Het verminderen van stress en angst verbetert onze mentale gezondheid en maakt ons gelukkiger.
- Versterking van de prefrontale cortex: De prefrontale cortex is verantwoordelijk voor cognitieve processen, waaronder besluitvorming en plannen. Wanneer we dankbaar zijn, versterkt dit de prefrontale cortex en verbetert het ons vermogen om positieve ervaringen te herkennen en te waarderen.
- Versterkt sociale verbindingen: Wanneer we dankbaar zijn, wordt de activiteit in de ventrale striatum verhoogd, wat ons helpt om verbonden te blijven met de mensen en dingen die we waarderen. Versterkte sociale verbindingen verbeteren onze emotionele toestand en geven ons een gevoel van tevredenheid en geluk.
- Verhoogt het zelfvertrouwen en de zelfwaardering: Wanneer we dankbaar zijn voor wat we hebben, versterken we ons zelfvertrouwen en verhogen we onze zelfwaardering. Dit verbetert onze emotionele toestand en maakt ons gelukkiger.
In het algemeen maakt dankbaarheid ons gelukkiger door ons te helpen om te concentreren op de positieve aspecten van ons leven, stress en angst te verminderen, sociale verbindingen te versterken en ons zelfvertrouwen en zelfwaardering te verhogen.
Moet ik dan ook dankbaar zijn voor negatieve gebeurtenissen?
Nee, het is niet nodig om altijd dankbaar te zijn voor alles in ons leven. Het is normaal om emoties als verdriet, boosheid of teleurstelling te voelen als we te maken krijgen met uitdagingen en moeilijke situaties.
Het is echter wel belangrijk om te leren hoe we onze emoties kunnen beheersen en ons perspectief kunnen veranderen, zodat we in staat zijn om dankbaarheid te voelen voor de positieve dingen in ons leven, zelfs als we ook te maken hebben met moeilijke situaties.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat dankbaarheid een keuze is. Het is mogelijk om ons te concentreren op de negatieve dingen in ons leven, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor dankbaarheid en ons te concentreren op de positieve aspecten. Door dit te doen, kunnen we onze emotionele toestand verbeteren en veerkrachtiger worden.
Dankbaarheid is een positieve spiraal
Dat dankbaarheid je meer mentale kracht geeft, is te verklaren door de positieve spiraal. Mensen die dankbaarder zijn, hebben meer oog voor positieve gebeurtenissen en hun aandacht blijft ook langer gericht op het positieve. Tegelijk focust hun aandacht minder op het negatieve.
De “positieve spiraal” is een psychologisch concept dat verwijst naar de interne feedbackloop waarbij positieve emoties, gedachten en gedragingen elkaar versterken en leiden tot meer positieve emoties, gedachten en gedragingen. Hierdoor ontstaat een positieve spiraal die onze emotionele toestand en levenskwaliteit verbetert.
Hoe beoefen je dankbaarheid?
Hieronder 4 dankbaarheidsoefeningen die je kunt toepassen.
- Dankbaarheidsdagboek: Schrijf elke dag drie tot vijf dingen op waarvoor je die dag dankbaar bent. Dit kan helpen om positieve gedachten en emoties te cultiveren en het perspectief te veranderen.
- Bedank iemand specifiek: Stuur een brief, e-mail of appje aan iemand die een belangrijke rol in je leven speelt om hen te bedanken voor wat ze voor je hebben gedaan.
- Dankbaarheid meditatie: Neem de tijd om stil te staan bij de dingen waarvoor je dankbaar bent en concentreer je op het gevoel van dankbaarheid. Op YouTube vind je genoeg inspiratie.
- Ochtendritueel: Zet je wekker 5 minuten eerder dan normaal en zet een positieve intentie voor de dag en wees dankbaar voor de dag die voor je ligt.
30 voorbeelden waar je allemaal dankbaar voor kunt zijn:
- Gezondheid
- Liefde en steun van familie en vrienden
- Een dak boven je hoofd
- Voedsel en water
- Werk of inkomen
- Vrijheid
- Onderwijs en kennis
- Natuur en het milieu
- Reizen en avontuur
- Mooie herinneringen
- Cultuur en kunst
- Technologie en gemak
- Gezonde relaties
- Medische zorg
- Persoonlijke groei en ontwikkeling
- Dagelijkse overwinningen en prestaties
- Helpende handen
- Lach en humor
- Goede boeken, films en muziek
- Dagelijkse uitdagingen en problemen die worden overwonnen
- Dagelijkse kleine dingen die het leven aangenamer maken
- Dierbare dieren
- Vrije tijd en hobby’s
- Gezonde en lekkere maaltijden
- Een goede nachtrust
- Vriendschappen
- Zonneschijn en mooi weer
- Rechten en vrijheden
- Dagelijkse uitdagingen en groeimogelijkheden
- Leven zelf en de kans om te ervaren en te genieten
Ondertussen heb ik mijn routine gevonden met het uiten van dankbaarheid. Mijn dag begint met mediteren, daarna in mijn dankbaarheidsdagboek schrijven en het zetten van een positieve intentie voor de dag. Ik merk dat ik daardoor veerkrachtiger en bewuster ben geworden.
Ga aan de slag en voel wat dankbaarheid jou brengt.